A+ A A-

7-1 RI (432 BI)

 

Opgericht: 01-07-1949 te Steenwijk/Assen
Onderdeel van:   43ste Zelfstandige Infanterie Brigade (in Indië H-Brigade genoemd)
Vertrek Indië: 02-09-1949 a/b "Grote Beer"
Aankomst Indië: 27-09-1949 Batavia
Toegevoegd aan: T.T.C. West-Java
Ingedeeld bij: n.v.t.
Actiegebied(en): Serang, Pandeglang, Balaredja, Tjilegon, Rangkas Bitoeng,Bandoeng, Batavia, Buitenzorg
Commandant: Lt.Kol van Wieringen 01-07-1949/16-10-1950
Gerepatrieerd: 16-10-1950 a/b "Nelly"
Aankomst Rotterdam: 11-11-1950 aankomst Rotterdam
Omgekomen: geen

      
Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '49-1. Het merendeel van de manschappen kwam uit het noorden en oosten van het land. Na aankomst te Batavia werd het bataljon overgebracht naar Bantam waar het, niet als aanvulling maar als aflossing, werd ingedeeld bij het bataljon 4-8 RI van de "Palmboom" divisie. Na een korte inwerkperiode nam het bataljon, op 15 oktober 1949, het vak van 4-8 RI over met o.a. posten te Serang, Rangkas Bitoeng, Pandeglang, Balaredja en Tjilegon. Ter versterking was er aan het bataljon een compagnie KNIL toegevoegd.
Vanaf augustus 1949 was er een staakt-het-vuren afgekondigd zodat er vrijwel geen gevechtsacties plaatsvonden. Dagelijks doorkruisten de patrouilles van het bataljon het hun toegewezen gebied. Tijdens deze patrouilles was er regelmatig contact met troepen van het Republikeinse leger. Maar tot een gewapend treffen kwam het gelukkig niet. Geleidelijk werd het bataljon teruggenomen op enkele grote plaatsen. Op 17 december werd Bantam geheel ontruimd en overgegeven aan de TNI. Het bataljon werd teruggenomen op en nabij Batavia en Buitenzorg en o.a. gelegerd te Tjoeroeg, Tjibelagoen en Tjililitan.
In januari 1950 werd het bataljon ontbonden en verdeeld over verschillende onderdelen en diensten. De KNIL-cie en de daarbij ingedeelde manschappen van het bataljon werden toegevoegd aan Inf.XXVI.KNIL. Sommige soldaten kwamen in de buitengewesten terecht, maar het grootste deel van het bataljon werd ingezet op West-Java. Menig soldaat werd geplaatst in Bandoeng en kreeg een kantoorfunctie op het hoofdkwartier, zoals Bataljonsadministrateur. Anderen werden ingezet voor wachtdiensten of werden chauffeur bij de VTD (Verpleging & Transport Dienst). Ook in Batavia kwamen vele soldaten van het bataljon terecht en werden ingedeeld op het kantoor van de "Expeditie generaal", of liepen wachtdiensten in de haven van Tandjong Priok. Zo zijn er nog vele functies waarvoor soldaten van het bataljon werden ingezet, zoals elektricien, bij de Welfare of op het hoofdkantoor Vaartuigen. Op 24 mei werd de KNIL cie opgeheven en ging deze over naar het TRIS, het republikeinse leger. De soldaten van de KL, die bij de KNIL cie waren ingedeeld werden overgeplaatst naar Batavia en ingedeeld bij het Nederlands Rayon Commando, afdeling inkomende en uitgaande post. Kort voor de repatriëring kwam het bataljon weer bijeen.

Social Media

   

Laatst Online

  • Gerardk
  • bertb
  • r.j. Lesman

Zoeken

Gebruikers Online

We hebben 16 gasten en geen leden online

Totaal Bezoekers

Artikelen bekeken hits
293176