A+ A A-

4-1 RI

 

Opgericht: 05-11-1946 te Assen
Onderdeel van: D-Divisie "Palmboom”
Vertrek Indië: 23-05-1947 a/b "Kota Baroe”
Aankomst Indië: 20-06-1947 te Palembang
Toegevoegd aan:       
T.T.C. Zuid-Sumatra
Ingedeeld bij:            
5e Infanterie Brigade
Actiegebied(en):                     
Palembang, Pendopo, Lahat, Praboemoelih,
Benkoelen Tjoeroep,
Tebing Tinggi
Commandant: Lt.Kol H.G.M. Bouwman 05-11-1946/07-02-1950
Gerepatrieerd: 07-02-1950 a/b "Pasteur"
Aankomst Amsterdam:           
24-2-1950
Omgekomen:                21 man
Bijnaam: 't "Fiere Eendje"
Literatuur:                               

Bataljons courant (1948, Palembang, maandelijks)
Fiere eendjes (voortzetting van Bataljons courant, 1948-1949, Palembang, maandelijks)

Gedenkboek 4-1 RI

Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '46.

Na aankomst te Palembang werd het ingewerkt door het KNIL en o.a. gelegerd te Moesi Pait, Peiboem, Melania en het vliegveld Telang Betoetoe.

Tijdens de 1e politionele actie, op 21 juli 1947, werd het bataljon ingezet bij de beveiliging van de stad. Een peloton werd ingedeeld bij een cie. van Inf.XI.KNIL voor de opmars naar Pankalan Balai (actie "Groningen"). Door hevige oliebranden langs de opmarsroute werd Pankalan Balai pas op 23 juli bezet. Hierna werden nog twee pelotons ingezet voor acties naar Tebenan, Babat en Sekajoe. Na de bezetting van Pendopo door Inf.X.KNIL werden er ter beveiliging van de daar aanwezige olievelden twee pelotons van de D-cie gelegerd.

Vanaf eind augustus tot oktober werden ook de B-, C- en Acie in de Pendopo sector gelegerd met o.a. posten te Radjah, Modong, Teloek Loeboek, Niroe, Poeroen, Airitam en Tebing Boelan. De Dcie verliet de olievelden en kreeg posten te Talang Akar, Djirak, en een detachement te Praboemoelih bij 3(7) RS. Een peloton van de Bcie werd van oktober tot februari 1948 uitgeleend aan 4-4 RI en gelegerd te Banten en Simang Mesir.

In april 1948 nam het bataljon Lahat over van 4(8) RS met o.a. posten te Soeghiwaras, Semendo, Terkoel en Soengei Laroe. In dit gebied bestond de taak van het bataljon vooral uit het patrouilleren langs de demarcatielijn (VP taak).

Tijdens de 2e politionele actie trok het bataljon (minus Acie) op 29 december 1948 het regentschap Benkoelen binnen. Een groep bestaande uit een peloton van de A- en Ccie en twee pelotons van de Dcie, ondersteund door genie, artillerie en pantserwagens, trok via Tebing Tinggi en Loeboek Linggau op naar Tjoeroep. Na een zware tocht, vertraagd door de vele vernielingen, werd Tjoeroep na enkele dagen bereikt. De Dcie stootte direct door naar Kepahiang. De Bcie en een peloton Ccie trokken op 29 december op naar Pageralam dat op 31 december werd bezet. Na twee weken werd Pageralam overgedragen aan 4-4 RI. De Bcie werd gelegerd in Loeboek Linggau. De Acie werd gelegerd in Tebing Tinggi.

 Na de 2e politionele actie was het bataljon verspreid over een groot gebied rond Tebing Tinggi, Loeboek Linggau, Tjoeroep en Kepahiang dat tijdelijk door de lucht moest worden bevoorraad. Later werd het bataljon ook te Lebong en Benkoelen (op 1 mei 1949 van Inf.VI.KNIL overgenomen) gelegerd. Benkoelen dat volledig afgesneden was bleek een zware post. Maar nadat de aanvoerroute weer open was kon het gebied geheel worden gezuiverd.

Op 11 december werd het bataljonsvak overgedragen aan de TNI. Het bataljon vertrok naar Java en werd gelegerd te Tangerang in afwachting van de repatriëring.

Social Media

   

Laatst Online

  • M.v.kooten001
  • Ron
  • u0048w4

Zoeken

Gebruikers Online

We hebben 3 gasten en geen leden online

Totaal Bezoekers

Artikelen bekeken hits
316425