A+ A A-

Nuldelijnsondersteuning

Het afgelopen jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest rond ‘nuldelijnsondersteuning’ voor veteranen. In de veteranenwet wordt veel aandacht besteed aan de zorg voor de veteraan en zijn relatie. Op het gebied van de nuldelijnsondersteuning voor veteranen in werkelijke dienst wordt hard gewerkt aan het inrichten van het collegiaal netwerk. De nuldelijnsondersteuning van de veteraan die de dienst heeft verlaten en zijn relatie, wordt opgepakt door veteranenverenigingen en andere organisaties zoals de inloophuizen.

Binnen het Veteranenplatform (VP), waarin de JWF-vereniging, naast 61 andere veteranenverenigingen/organisaties is verenigd, is het initiatief genomen om de nuldelijnsondersteuning van de verenigingen uit te bouwen en zoveel mogelijk met elkaar samen te werken om uiteindelijk te komen tot een landelijk dekkend nuldelijns ondersteuningssysteem waaraan alle verenigingen een bijdrage leveren en waar alle veteranen en hun omgeving de vruchten van kunnen plukken.

Onze vereniging heeft in de statuten de doelstelling opgenomen om binnen onze mogelijkheden en op ons niveau zorg te dragen voor erkenning, waardering en zorg voor de veteranen van alle rangen en standen, van alle krijgsmachtdelen en van alle wapens en dienstvakken, onder de voorwaarde dat men uitgezonden is geweest onder het banier van het Regiment Infanterie Johan Willem Friso (RI JWF) of behoort of behoorde tot het RI JWF.


Juist het bieden van de zorg past uitstekend in dit kader van nuldelijnsondersteuning. De nuldelijnsondersteuning wordt uitgevoerd door veteranenhelpers. Veteranenhelpers zijn vrijwilligers die zich willen inzetten voor het welzijn van de veteranengemeenschap. Het doel van veteranenhelpers is het verlenen van meer dan buddysupport: niet alleen elkaar “in de gaten houden”, maar daar waar nodig helpen en begeleiden naar de professionele hulpverlening. Veteranenhelpers zijn in individuele vrijwilligers die dit kunnen en graag willen doen. Daarvoor krijgen ze een opleiding die wordt verzorgd door de Basis in Doorn. De opleiding is er op gericht om signalen te herkennen en gesprekstechnieken te leren om de signalen nader te duiden. Heel erg belangrijk in deze opleiding is dat veteranenhelpers weten hoe men veteranen - indien nodig - kan doorgeleiden naar het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen of andere (maatschappelijke) hulpinstanties. Nuldelijnsondersteuning maakt daarmee geen deel uit van het zorgsysteem, maar is wel een instrument om - indien nodig - in contact te blijven met veteranen die in het zorgsysteem zitten of, beter nog, door hun inzet kunnen voorkomen dat een zorgvraag ontstaat.

Binnen het Veteranenplatform zijn er verenigingen die al beschikken over een landelijk dekkend goed werkend nuldelijnsondersteuningsysteem en er zijn verenigingen die nog niet zover zijn. Als JWF-vereniging zijn we recent begonnen met het benaderen van een aantal mogelijke veteranenhelpers. Inmiddels is er 1 reeds opgeleid en zullen er in 2014 nog minimaal 3 volgen.

Om alle verenigingen binnen het Veteranenplatform te helpen en ondersteunen bij het verder uitwerken en opzetten van het ondersteuningsysteem, is er een projectorganisatie opgericht. Wij ondersteunen het initiatief.  De projectorganisatie is druk bezig met het opzetten van het landelijk systeem en doet dat in nauw overleg met onder andere onze vereniging.

Iedere veteraan of zijn omgeving (inbegrepen nabestaanden) moet op elk gewenst moment contact met iemand kunnen opnemen als er hulp nodig zou zijn. Het Veteranenloket biedt toegang tot bestaande zorg en dienstverlening van het ministerie van Defensie, het Veteraneninstituut (Vi), het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV), het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en het Veteranen Platform (VP) en maakt deze centraal bereikbaar via één website en één telefoonnummer. Voor acute zorgvraag is het loket ook buiten kantooruren bereikbaar. Het Veteranenloket is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , www.veteranenloket.nl en via de telefoon op nummer 088-3340000.


Als het gaat om buddysupport kan men in contact komen met een veteranenhelper via de Digitale Sociale Kaart (DiSK). De DISK is de wegwijzer voor elke inwoner van Nederland naar werk, wonen, welzijn en zorg in zijn gemeente en regio. DISK helpt de burger en professional bij het vinden van de juiste voorziening, waaronder nuldelijnsondersteuning. Daarom is er ook een speciale Digitale Sociale Kaart Veteranen (DiSKv). De veteranenorganisaties hebben afgesproken om per vereniging een veteranenhelper als contactpersoon op de DISKv te publiceren. Dat geldt ook voor onze vereniging.


In principe is er altijd ruimte voor meer nuldelijnshelpers. De opleiding bestaat uit een cursus van 2 aaneengesloten dagen plus een terugkeerdag op een later moment. De opleiding wordt op vijf locaties in het land gegeven. De reis- en verblijfkosten worden vergoed. Na succesvol afronden van de opleiding wordt een certificaat en coin verstrekt. Met de veteranenhelper wordt een eenvoudige overeenkomst afgesloten, worden de onkosten van inzet vergoed en een aanvullende verzekering aangeboden.
Ieder jaar wordt bovendien een dag georganiseerd waar alle nuldelijnshelpers van Nederland elkaar kunnen ontmoeten. Mocht u ook interesse hebben om nuldelijnshelper te worden, dan kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

We moeten ons goed realiseren dat het overgrote merendeel van de veteranen uitzendingen en de gevolgen daarvan goed doorstaan. De realiteit is echter dat een kleine groep (oud-)collega’s vroeger of later in zijn of haar leven last zou kunnen krijgen van wat zij tijdens inzet hebben meegemaakt. Het is onze taak om onze (oud-)collega’s daarbij te helpen en het nuldelijns ondersteuningsysteem is daarbij een instrument dat we kunnen gebruiken.

 


Het project nuldeijnsondersteuning wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. Uw deelname aan deze loterijen wordt daarom van harte aanbevolen.

Laatst bijgewerkt op dinsdag 27 februari 2018 06:32

Hits: 235

Social Media

   

Zoeken

Gebruikers Online

We hebben 14 gasten en geen leden online

Totaal Bezoekers

Artikelen bekeken hits
356532